/ Ville ge sina barn en trygg skolgång på Gotland
Foto: Joel Nilsson

Ville ge sina barn en trygg skolgång på Gotland

Christofer Marquart flyttade med sin familj till Gotland 2018. Både han och hans sambo är uppvuxna på ön, och efter ca 10 år i Stockholm blev längtan efter Gotland allt starkare. Barnen blev äldre, och Christofer och hans sambo kände båda att de ville ge sina barn en trygg skolgång vilket de visste att Gotland erbjöd. När äldsta dottern skulle börja förskoleklass var de överens om att hon skulle göra det på Gotland.

Publicerad 7 Jun 2021
Skriven av Caisa Gyllgårde

Så fort beslutet var taget hade Christofer ett samtal med sin chef på Klarna. Klarna är ett stort, globalt bolag i framkant vad gäller teknik och digitalisering. Christofer trivdes bra i sin roll som KAM och på företaget, och hans förhoppning var att kunna ha kvar sin tjänst. På de tyska kontoren var distansarbete ganska vanligt, men inte i Sverige. Efter mötet blev det några dagars funderingar och diskussioner innan de kom fram till en gemensam lösning för att Christofer skulle kunna ha samma roll, men jobba på distans från Gotland.

Christofer Marquart
Ålder: 40 år. Yrke: Key Account Manager, Klarna
Bor:
Sambo Marika och två barn i villa i Västerhejde.

Christofer berättar att han är tacksam över hur Klarna hanterade hans flytt och tycker det är stort av arbetsgivaren att backa upp beslutet. Det visar att de värderar honom som anställd och sänder positiva signaler till övriga anställda som funderar på något liknande. Kravet då var att vara i Stockholm 1-2 dagar i veckan, och att kundbesöken rullade på som vanligt. Han fick bra stöttning av sin arbetsgivare och erbjöds generösa transportmöjligheter för att förenkla resandet.

”Det är dessutom väldigt enkelt att ta sig till och från Gotland. För mig tar det lite drygt 1,5 timme dörr till dörr. Det är inte mycket mer än vad några av mina kollegor i Stockholm har i pendlingstid. ”

Men visst blev dagarna i Stockholm extra långa, och gjorde att han tappade tid med familjen. Nu under pandemin har alla resor pausats, och hela företaget jobbar på distans. Från början var han däremot den enda som inte var på plats dagligen. Tack vare att Klarna är ett internationellt bolag fanns redan tekniken och förståelsen, och han behövde aldrig känns sig bortkopplad eller utanför gemenskapen. Christofer tycker att företaget hela tiden varit duktiga på digitala möten och att involvera alla oavsett om man är på plats eller inte. Nu i och med pandemin har detta blivit ännu bättre, och de har bland annat dagliga ”standups” och ”checkouts”. Det gör att man håller kvar gemenskapen i teamet och det är enkelt att be om hjälp och lyfta olika typer av frågor.

Att jobba hemifrån tycker Christofer innebär blandade utmaningar. Han ser ingen skillnad i att jobba från Gotland eller från till exempel Stockholm. Allt runt omkring fungerar likadant. Det han saknar mest är gemenskapen och det sociala. Tiden innan pandemin bjöd han ofta in sig själv till bekantas kontor för att få ett naturligt umgänge på kafferasten och lunchen. Det initiativet gav många positiva reaktioner, och gav honom det sociala utbytet han saknade på hemmakontoret.

”Det spelar ingen roll att man jobbar med helt olika saker i helt olika branscher. Det finns alltid gemensamma nämnare och ett socialt utbyte som är värt mycket.”

 

Under pandemin har Christofer pausat sin ”kontorsturné”. Då och då åker han dock in till vännerna på eventföretaget Hansa Event för att få känslan av att ha kollegor runt omkring sig. Hur det blir i framtiden vet han inte, men han har funderat lite på vad det finns för olika coworking spaces och konstaterat att det skulle kunna vara ett bra alternativ. Han är ganska säker på att han kommer fortsätta jobba på distans även framöver, och ser fördelar i att fler och fler företag har skyndat på digitaliseringen. Det skapar möjligheter både i hans nuvarande tjänst, men även för en fortsatt karriär.

Tack vare att Christofer redan jobbade på distans när Covid förändrade världen, förändrade inte det hans vardag så mycket. Men han har inte varit på kontoret på ett år. Att slippa de veckovisa resorna är skönt och ger honom mer tid till familjen. Christofers sambo Marika började plugga i höstas (hösten 2020), och har all undervisning digitalt. Så när barnen lämnats på skola och förskola går Christofer in på sitt kontor och Marika sätter sig vid köksbordet. De äter ofta lunch tillsammans, och någon gång ibland tar de en gemensam promenad. Gärna ner till Ygne, ett mysigt fiskeläge vid havet, bara 10 minuter från hemmet.

”Jag borde utnyttja lunchen mer. Min sambo är bättre på det – att ta sig ut när hon har en paus. Vi har naturen runt knuten, och det är bara dumt att inte passa på.”

Däremot känner han verkligen att han har mer tid efter jobbet. När sista mötet är slut är det bara att stänga ner datorn och öppna dörren så är han med familjen. Ofta hinner han också med någon aktivitet på egen hand, antingen före eller efter middagen. En av många fördelar som distansarbetet för med sig!

Science Park hjälper dig att få fart på din företagsidé

Läs artikel
Vill du synas bland listningarna? Anslut ditt företag till Gotlands Verktygslåda.
Till verktygslådan