/ Socknar och sockenbor
Samalde männikor som säljer och köper lokalproducerade produkter som grönsaker och ägg. Foto: Joel Nilsson

Socknar och sockenbor

Det är sen gammalt, brukar en säga och det är verkligen sant när det kommer till de gotländska socknarna. Gotlands socknar tillkom troligtvis under 1100-talet och är alla knutna till en kyrka. Vi räknar till 92 medeltida kyrkor och lika många socknar på ön.

Publicerad 9 Jun 2021
Skriven av Mimmi Gibson

Socknarnas betydelse var av stor vikt i äldre tid och fungerade som ett sammanhållande administrativt verktyg på landsbygden under en lång period. Det gav sockenborna en självständighet som innebar både rättigheter och skyldigheter som reglerades i landskapslagen. Idag har de ingen officiell roll att spela men för släktforskare är de fortfarande en centrala eftersom de inte förändrat sig sedan de inrättades. Kyrkornas församlingar slås ihop eller försvinner, men socknarna består.

Lärbro kyrka
Lärbro kyrka. Foto: Turistbyrån Gotland

Stolta sockenbor engagerar sig

Socknar fanns och finns i hela Sverige men här på Gotland är begreppet i högsta grad levande och spelar en roll. Vi är stolta över våra socknar och våra medeltida kyrkor. Vi sockenbor engagerar oss i socknen och hembygdsföreningen och använder ofta hembygdsgårdarna för olika evenemang. Hembygdsgårdarna fungerar som en mötesplats och är ofta välvårdade, utrustade både med fiber och teknik för direktstreamad opera från New York och möjligheter till både middagar, körsång och dans med liveband.

Själva definitionen av att vara sockenbo innebär att du stolt kan säga att:

  • du bor utanför en stad
  • du tillhör en mindre samling av underbara och ofta påhittiga människor
  • du bor i ett geografiskt avgränsat område med en kyrka, på landsbygden

Socknarna befolkas av oss som valt just den platsen för att utveckla vårt liv och bli en del av ett kulturarv som går långt tillbaka.  Steget till att bli en engagerad eldsjäl som vill utveckla sin  närmiljö och värna om naturen är därför inte långt, inte heller att gå samman flera socknar och starta ett utvecklingsbolag för att få mera kraft och tillvarata samlad kunskap och kompetens av varandra.

Sammanhållning året runt

Vi som bor i de gotländska socknarna skapar sammanhållning året runt med att anordna allt från bruncher, sockenbastu, pingisturneringar, quizzkvällar, teater, bio och konserter till en mer omfattande utveckling för att säkra vattenfrågan, utveckla kollektivtrafiken, vindkraft och vi bildar fiberföreningar. Vi bygger elljusspår och utegym, plogar skidspår och anlägger fotbollsplaner, varpaplaner, paddel,- tennis, och boulebanor, städar på stränder och fagar i ängen. Startar restauranger, bagerier och ekoodlingar. Vi skaffar höns, brygger riktigt bra öl, blåser glas och drejar.

Viktor Sunden, Rone Smissarve.

Resten av tiden lönejobbar vi en hel del också, några hemma i socknen, många på distans, andra åker till Visby eller någon annan tätort på ön eller fastlandet varje dag eller då och då. Vi hoppas alltid att det ska flytta fler till vår socken för just den är ju bäst och har de härligaste människorna med de bästa idéerna och drivet. Det finns få saker som värmer ett landsbygdshjärta som ljuset från fönster mörka vinterkvällar. Det skulle vara en fika och lite småprat en sommardag då kanske med någon glad semesterfirare.

Teaterambulansen

Teaterambulansen är en fri teatergrupp med säte på södra Gotland. Verksamheten springer ur en historia av dockteater för barn och unga.

Läs artikel
Vill du synas bland listningarna? Anslut ditt företag till Gotlands Verktygslåda.
Till verktygslådan