/ Pilgrim på Gotland - att vandra för kropp och själ

Pilgrim på Gotland - att vandra för kropp och själ

Gotland är vackert och livet är mer. Den som pilgrimsvandrar utforskar båda dessa sanningar. Steg för steg passerar det välgörande landskapet under fötterna. Och många erfar att glädjen över blåklintens skönhet och vågornas skvalp får oväntat sällskap av en känsla av frid och frihet. Kroppens lunk blir själens lugn.

Publicerad 8 Jul 2021
Skriven av Visby stift

Att pilgrimsvandra är varken konstigare eller svårare än någon annan vandring. Du behöver inte uppfatta dig själv som religiös för att prova pilgrimsvandring. Det enda som behövs är lämpliga kläder, lite mat och vatten, och en vilja att ge sig ut.

Och allt fler gör det! De senaste decennierna har intresset för denna urgamla tradition vuxit kraftigt. Och även om syftet och målet med vandringen är olika för varje människa, berättar många pilgrimer ändå om liknande erfarenheter. Ord som bekymmerslöshet, enkelhet, stillhet återkommer i mångas beskrivning av vad som händer under resans gång.

Blåeld mellan Bro och Väskinde
En kopp termoskaffe vid vägkanten mellan Bro och Väskinde

 

Genom att sätta en fot framför den andra, eller dra ett rullstolstag efter det andra, skapar vi lite utrymme i en annars ofta belamrad tillvaro. Livet behöver andrum. Och kroppen behöver rörelse. Att pilgrimsvandra är att se till hela människan.

Det finns något befriande med trötta ben efter en dagstur, när det annars är hjärnan som går på högvarv. Och vi upptäcker något om livskvalitet när en kopp termoskaffe vid vägkanten, fjärran sedvanliga bekvämligheter, är en av dagens höjdpunkter.

Vår vackra ö erbjuder oändliga möjligheter till pilgrimsvandring. Du kan fritt välja eller söka nya stigar direkt utanför din dörr, eller så provar du en av våra etablerade leder.

Vår vackra ö erbjuder oändliga möjligheter till pilgrimsvandring

 

Dels har vi några korta pilgrimsleder runt en mil, på mellersta och södra Gotland. Dels har vi en längre vandringsled, S:t Olavsleden, på norra Gotland, som sträcker sig närmare sex mil från östkusten till Visby. Några av våra leder inbjuder till eftertanke genom reflektionsstationer, andra för dig på lättillgängliga grusvägar från en kyrka till en annan.

För alla våra leder finns såklart kart- och infomaterial. Du hittar allt samlat här.

S:t Olavsleden

Skulle du till exempel vilja pröva vår S:t Olavsled får du på hemsidan info om hur du tar dig till Olofsholm, platsen där kung Olaf (faktiskt på riktigt) landsteg år 1029. Färden är kanske enklast med bil, men det är fullt möjligt att ta sig dit, eller till en alternativ startpunkt, med kollektivtrafiken. Väl på plats är det lätt att känna historiens vingslag, men också fyllas av förundran över det oändligt vackra landskapet som omger en.

Pilgrimsstolpe i rött och grått
 Pilgrimsstolparna visar vägen

När du har börjat vandra, kanske efter en stunds fika och en pilgrimsbön, leds du med vårt digitala kartmaterial och fysiska markeringar i naturen hela vägen till Visby. Den digitala kartan med positionsangivare kan vara en flitig energiförbrukare, så ha gärna en utskrift eller en powerbank för mobilen till hands. På flera ställen på Gotland hittar du lite äldre kartor över Olavsleden. Dessa trotjänare kommer förstås också leda dig tryggt till målet, men ha i åtanke att leden på några ställen har fått en ny dragning på sistone.

Övernattning ordnar du i tält, och/eller i en bygdegård längs vägen. Maten bär du med dig. Hela vandringen tar tre dagar, men det finns alternativ för två- eller endagsturer. All information finns under fliken för Olavsleden på hemsidan.

Sträckan har vandrats av otaliga pilgrimer före dig, och det är något särskilt med att gå i andras fotspår, men ändå i sin egen takt och sina egna tankar. Längs leden passeras flera medeltida kyrkor. Besök de gärna, de har skänkt frid åt människor i både glädje och sorg alltsedan 1200-talet. Om du vill, tänd ett ljus för något eller någon som ligger dig nära hjärtat.

Leden mellan Klinte och Fröjel kyrka

 

Om du letar efter något längre söderut kan vi rekommendera leden mellan Klinte och Fröjel kyrka. Den tar dig både upp på klinten med vacker utsikt, och genom grönskande skog. Längs vägen inbjuds du att reflektera över olika aspekter av ditt liv, utgående ifrån ”frälsarkransen.” Vilka är gåvorna i mitt liv? Hur har mina ökenperioder sett ut? Vad betyder dopet, kärleken, och vad ger mig liv? Reflektionsstationerna vill hjälpa dig att fästa blicken på sådant som är viktigt, men lätt hamnar i skymundan när vardagen tuffar på.

 

Hemse och Rone – även för rullstol och barnvagn

För dig som vill ta dig fram på planare yta rekommenderas den 12 km långa vägen mellan Hemse och Rone. Leden följer i stort den gamla järnvägen, på plana grus och asfaltvägar. Hela sträckan kan köras med barnvagn eller rullstol.

Roma – Dalhem

Är du snarare sugen på en kortare tur, kanske kombinerad med lite familjeutflykt? Kanske kan pilgrimsleden mellan Roma och Dalhem vara något?  Här kan du enkelt kombinera en reflektionsvandring med en tur på Gotlandståget och en god fikastund vid kungsgården.

Förutom dessa mer etablerade leder erbjuder Gotland såklart oändliga möjligheter till egna pilgrimsvandringar, både längre och kortare. Och du: det viktiga är inte antalet kilometer någon vandrar, utan viljan att gå igenom tillvaron med öppna sinnen och ett öppet hjärta. För Gotland är vackert, och livet är mer.

Frid och allt gott.

cyklande person på grusväg vid havet
Cykla på östra Gotland

Upplev den vackra östsidan från cykelsadeln. Det här är en tur som passar dig som vill uppleva Gotlands underbara natur men inte har tillgång till bil.

Läs artikel
Vill du synas bland listningarna? Anslut ditt företag till Gotlands Verktygslåda.
Till verktygslådan