Har Gotland blivit italienskt? På ön upplever vi som aldrig förr ett ökat intresse för närproducerad pasta. Tack vare nya samarbeten mellan kreativa gotländska krögare med omställningsanda och lokala producenter av kulturspannmål finns det möjlighet att äta hållbar, gotländsk och nyttig (ja, pasta kan vara nyttig!) pasta från norr till syd.
När pandemin slog till under våren 2020 var det många gotländska företag som blev utmanade till att tänka nytt och till viss del ställa om. Detta sporrade Gåsemora Gårdskrog på Fårö och Stelor i Västergarn till att parallellt dra igång koncepten ”Pastamakarna” och ”Pastaklubben”. Båda har de köpt in egna pastamaskiner och börjat tillverka närproducerad lyxpasta gjord på lokalt mjöl av emmer och spelt.
Under våren 2020, då alla bokningar av bröllop och stora sällskap föll bort, fanns det tid för Linus Ström och My Wrethagen på Stelor samt Hanna och Kristoffer Dagerås på Gåsemora Gårdskrog att tänka nytt. På var sitt håll spårade de in på pasta. Stelor fick tag på en begagnad pastamaskin på Gotland och kunde köra igång direkt. Hanna och Kristoffer beställde en ny med lite längre leverans och passade under tiden på att anpassa lokalerna hos Fårö Lamm till den nya ordningen: ”Pastamakarna”.
Pastamakarna serverar läcker och lokal pasta på Gåsemora Gårdskrog och i Pastamakarnas egen lokal, i tidigare Fårö lamms gårdsbutik. Intresset från andra restauranger att få köpa den hett eftertraktade pastan har ökat stadigt under premiäråret och Pastamakarna har sålt färsk pasta till bland annat restaurang ”Italienaren” och ”Brygghuset” i Visby. Den lokala grossisten ”Gotlandspecialisten” har hjälpt till så att det gått att genomföra praktiskt.
Inför sommaren 2021 har ”Pastamakarna” finslipat det som gjordes på kort varsel förra sommaren.
– Det blir inga stora förändringar, men vår plan är att producera och sälja ännu mer pasta – inte bara på vår gård utan även i butik. Stora Coop och ICA Maxi i Visby har visat intresse av att sälja vår pasta, vilket är kul, berättar Hanna Dagerås.
Hanna passar också på att slå ett slag för pasta som nyttig och hållbar mat:
– Pasta har fått lite oförtjänt dåligt rykte. Det är inte alls onyttig bukfylla, utan innehåller en hög andel växtbaserat protein och har ett bra glykemiskt index. Det är faktiskt klimatsmart och hållbar mat som ger en bra mättnadskänsla, menar Hanna.
Efter försök med olika mjölsorter har Pastamakarna satsat på att använda mest gotländskt ekologiskt durumvete och sikt av vårspelt odlat av fåröbonden Frans Brozén. Allt malt till mjöl hos Labans kvarn på Faludden. Nytt för i år är också pasta på gotlandslins, även det en anrik lokal kulturväxt.
Hotel Stelor inledde sommarsäsongen 2020 med den uppskattade Pastaklubben där färsk pasta serverades kombinerat med besök från lokala förädlare, däribland den pratglade och enormt kunnige ekologiska spelt- och emmerveteodlaren Curt Niklasson från Sigsarve Gård. Att få uppleva en tät samverkan mellan producenter och krögare uppskattas av gästerna och Pastaklubben har både kunnat upplevas på plats på Stelor, men även som pop-up, bland annat på Café H10 i Visby.
Precis som för Pastamakarna så har kocken Linus Ström på Stelor fått laborera lite med pastareceptet innan han hittade rätt. Efter några tester kom han fram till att hälften gotländskt durumvete och hälften speltvete från Curre Niklasson blev en bra och smakrik pasta.
– Kombinationen av vårspelt och durumvete ger mer smak och en högre mättnadskänsla då vårspelt är mer matigt. Men nu är Linus igång och testar med vit emmer också, så vi får se var det slutar! skrattar My.
I år har Pastaklubben varit igång varje helg på Stelor från påsk fram till midsommar och pastan kommer att finnas på menyn under hela sommarsäsongen.
– Vi kör på med Pastaklubben helgvis hela september ut, med gästspel som tidigare. Det är ju ett ambulerande koncept, så det kan också dyka upp pop-ups där man minst anar det, säger My.
Gårdsrestaurang och butik med fokus på färsk pasta på ekologiska och gotländska råvaror. Gotländskt öl och roliga viner. Ät på plats eller köp med till utflykten eller kvällens middag.
Gårdsbutiken är en förlängning av Pastamakarnas restaurangdel. Här har vi samlat några av våra favoriter av småskaligt och hållbart producerat hantverk, mestadels från Gotland. Här finns det ätbara saker samt konst- och bruksföremål.
Det gotländska gårdshotellet i Västergarn där vi lever nära naturen och havet. I restaurangen har vi ett saying som är " don´t buy food from strangers" och häller goda naturliga viner och lokal bärs i glasen . Här går hönsen i trädgården och när det är dags skördar vi i vårt växthus.
Att äta fisk från Gotland är både hållbart och smart. Fisket sker lokalt, småskaligt och med skonsamma fiskemetoder. Man fiskar alltid efter säsong för minst påverkan på beståndet och tar inte upp mer fisk än vad havet klarar. Fisken är alltid nyfångad, färsk och av hög kvalitet. Att äta fisk från Gotland bidrar också till jobb och levande hamnar. Dessutom är det nyttigt, gott och bra för miljön.
Läs artikel