/ Glose Gård
Pojke med lamm Foto: Plats att slå rot

Glose Gård

Emme och Josef på Glose Gård är ett ungt par som har satsat helhjärtat på bondelivet och som drar vidare kampen om att lokalproducerad och högkvalitativ mat från småskalig produktion ska löna sig – för både kunden och bonden.

Publicerad 12 Jun 2021
Skriven av Elsa Rosenkvist, Plats att slå rot

Bonde, ett yrke som förr varit det absolut vanligaste i Sverige, och på många ställen i världen ännu är, krävs det här i dag mycket ambition och framför allt mod för att som ung våga satsa på ett eget lantbruk. Emme och Josef på Glose Gård är ett ungt par som har satsat helhjärtat på bondelivet och som drar vidare kampen om att lokalproducerad och högkvalitativ mat från småskalig produktion ska löna sig – för både kunden och bonden.

Familjen på Glose gård

Både Emme och Josef arbetar på andra lantbruk vid sidan av sin egna gård för att få det hela att gå runt. Emme är uppvuxen på fastlandet men flyttade till Gotland just för att få arbeta på mjölkgård. Josef, som är uppvuxen på Glose gård har jobbat med mjölkkor i hela sitt liv. De tog för några år sedan över släktgården och de berättar att deras son Tore, tre år, är den fjärde generationen på den här gården.

Emme och Josef är ambitiösa och modiga, något som verkligen speglas i deras verksamhet. De är inte rädda för att testa sig fram eller drömma stort och Glose gård utvecklas ständigt med innovativa och originella nyheter.

Idag har de en liten gårdsbutik på tomten där man utöver att köpa ägg från deras gårdshöns kan handla honung, styckdetaljer, vissa marinerade i deras egengjorda marinad, korv, samt köttlådor och vackra skinn. Butiken har självbetjäning och har därför öppet när du råkar ha vägarna förbi.

Glose Gård har 150 tackor, hästar, höns, hundar, och de odlar sitt egna spannmål.

Målet är att gården ska vara helt självförsörjande.

 

Paret brinner verkligen för att arbeta med djur och familjen trivs att bo och verka på Östergarnslandet. De betonar att det är stor gemenskap mellan lantbrukarna här ute, att man hjälper varandra. Självklart önskar de att fler unga skulle ha möjligheten att flytta till bygden och berättar att förskolan fungerar super och att de nästan aldrig behöver åka till stan.

Till framtiden siktar de på att utveckla sin gårdsbutik, samt hoppas på att fler unga ska flytta hit permanent. Trots att de tycker det är himla bra nu, tycker de att det vore roligt med lite med liv!

Denna artikel har vi på gotland-web.stage1.iveo.se fått låna av projektet Plats att slå rot. Det är ett initiativ som vill uppmärksamma vad som gör Östergarnslandet till en fantastisk plats att slå rot på och locka fler att bosätta sig där, permanent.

Läs mer om projektet här

Gotländsk sticksöm – ett levande kulturarv

På Gotland kallas stickning för sticksöm och stickorna heter sticknålar. Sticksömmen är ett i allra högsta grad levande kulturarv till nytta och glädje för många. Här finns gott om stickade produkter, allt från handstickat i handspunnet garn av ull från egen gård till industriprodukter där bara formgivning och försäljning sker på Gotland. Den som hellre stickar själv kan köpa gotländskt garn i gårdsbutiker, hos ett lokalt spinneri eller i någon av Visbys garnbutiker.

Läs artikel
Vill du synas bland listningarna? Anslut ditt företag till Gotlands Verktygslåda.
Till verktygslådan