Anne Nilsson är konstnär och har jobbat som pedagog inom konst hela sitt arbetsliv och var lärare på Gotlands Konstskola i 20 år. Hon är född och uppvuxen på västkusten och i Värmland och kom till Gotland 1986. Sedan 1992 är hon bofast på Sysne och berättar att ”det var kärleken som tog mig hit”.
I grunden är Anne utbildad grafiker och idag omfattar hennes konstnärskap grafik med press, screening och torrnål, men även måleri och betongskulpturer i motiv av djur, natur och människor. Sedan 15 år har hon öppnat sin ateljé för utställning och försäljning under sommarmånaderna, där hon resterande månader skapar för fullt och bjuder in väninnor i bygden för att måla ihop.
Anne berättar om att hon gillar att bre ut sig i sitt skapande och jobba med stora former, vilket är en fördel när man hämtar inspiration från en plats med så mycket volym och rymd.
Att bo i detta landskap är väldigt inspirerande
– Här känns det öppnare och friare på något sätt, berättar Anne om hur det är att bo på Östergarnslandet, platsen som hon beskriver verkligen blivit hemma för henne. Hon betonar att det är en trygg plats, man har vännerna nära omkring sig och att här ställer folk upp.
– Jag är så nöjd med att bo och vara här, fortsätter Anne och menar att allting hon behöver finns här – en välsorterad butik, restauranger, föreläsningar, bio och aktiviteter. Hon säger också att det förstås behövs fler människor till bygden, och då särskilt unga familjer.
Annes bästa tips: “Att cykla uppe på Grogarnsberget och kuppen, både på vinter och sommar.”
Mer om Anne: https://anneskonst.se/@annenilssonkonst
Denna artikel har vi på gotland-web.stage1.iveo.se fått låna av projektet Plats att slå rot. Det är ett initiativ som vill uppmärksamma vad som gör Östergarnslandet till en fantastisk plats att slå rot på och locka fler att bosätta sig där, permanent.
Emme och Josef på Glose Gård är ett ungt par som har satsat helhjärtat på bondelivet och som drar vidare kampen om att lokalproducerad och högkvalitativ mat från småskalig produktion ska löna sig – för både kunden och bonden.
Läs artikel