Att vara yrkeschaufför idag är något helt annat än för bara några år sedan. Som modern lastbilsförare ligger stort fokus på service då man möter många olika kunder dagligen.
Att vara yrkeschaufför är ett självständigt yrke som ofta innehåller möjlighet att styra såväl planering, organisering, lastning och lossning. I många fall kan man själv påverka hur en arbetsdag ska se ut, man lägger upp sin egen rutt och plan utifrån de körningar man har.
Det är också ett digitalt och tekniskt yrke som kräver nytänkande och initiativförmåga. Såsom samhället ser ut idag är transporter en viktig del av infrastrukturen. Som lastbilschaufför på Gotland transporterar du allt från grus och sten till byggmaterial, möbler, livsmedel, bränsle och mediciner; helt enkelt allt som ett samhälle behöver för att fungera.
Och det är en ständigt aktuell fråga på Gotland – här är yrket viktigare än någonsin, vi är beroende av att hela ön får de leveranser de behöver för att bedriva verksamhet och få Gotland att leva.
Peter Lindström är Gotlands branschföreträdare för Sveriges Åkeriföretag och han berättar att de jobbar hårt med att popularisera yrket och visa att det inte längre bara handlar om tunga transporter, blåställ och verktyg.
Emelie Gardell jobbar som personalchef på Gotlands Bilfrakt och har varit i transportbranschen i några år. Emelie berättar att hon på senare år ofta får höra att det är kul att de är så många tjejer inom företaget.
Björn Widerström, VD på Gotlands Bilfrakt säger att för den som vill bli yrkeschaufför finns stora möjligheter framöver. Behovet av personal är stort, både i Sverige och på Gotland. Det är en utmaning och konkurrensen är tuff. Då gäller det att försöka sticka ut med de fördelar som Gotland har och den variation, du som förare har här.
Att utföra persontransporter och godstransporter med buss och lastbil är ett ansvarsfullt arbete som ställer höga krav på kunskap och skicklighet.
Hållbara transporter på Gotland är ett samverkansprojekt mellan Länsstyrelsen i Gotlands län och Region Gotland med mål om att främja hållbara transporter och hållbart resande på ön. Den lokala transportsektorns omställning är ett viktigt steg i utvecklingen mot hållbara transporter på Gotland. Genom minskade utsläpp och ökad energieffektivitet kan gotländska transportföretag bli mer konkurrenskraftiga, bidra till regionens hållbara utveckling och främja nationella miljömål. Hållbara transporter har engagerat och inkluderat lokala transportföretag på Gotland, med målet att rusta företagen för en hållbar omställning.
Läs mer om hur Gotland utvecklar Hållbara Transporter