Teaterambulansen är en fri teatergrupp med säte på södra Gotland. Verksamheten springer ur en historia av dockteater för barn och unga.
1997 startade teaterarbetaren Irene Duckert och musikern Anna-Karin Renard Teaterambulansen. De hyrde in sig i en barack och skapade dockteatern Vinga på villovägar och turnerade för barn och unga runt om i hela Sverige. Efter det födde Irene två barn som även dom växte upp till att bli en självklar del av Gotlands scenkonstframtid. Båda utbildade sig inom scenområdet: Theodor Ryan till konceptuell scenkonstnär och Meera Ryan mimskådespelare & koreograf.
Familjen flyttade in i en gammal industrifastighet i den medeltida socknen Burs. På slutet av 70-talet fanns ett konstnärligt kollektiv på platsen. Nu omvandlades glasstudion mitt i den frodiga naturen till en teaterstudio utrustad med teknik för scenkonst. Den gamla smedjan förvandlas till en scenografiverkstad. Närmsta grannarna var en animatör och en snickare med snickeri som också använder sina verkstäder för skapande.
I tider av nedskärningar på landsbygden väljer den fria teatergruppen Teaterambulansen att gå åt ett annat håll. Drömmen är att omvandla industrifastigheterna mitt på landsbygden till en självklar plats för scenkonst. Förutom att skapa egna föreställningar bjuder Teaterambulansen även in andra scenkonstnärer till att använda studion för att skapa och pröva ideér. Teaterstudion skall vara en kreativ plats på Södra Gotland för att utforska universella frågor: Hur är vi som människor? Vad har för vi för roll i världen? Hur ser jag på mig själv i relation till min omvärld?
Tidlösa frågor som i alla tider har behövt en kreativ plats att få utforskas på.
Det spelar ingen roll om det snöar, regnar eller stormar. Gotlänningarna rör sig emot Stora Torget och Munkkällaren varannan torsdagskväll ändå
Läs artikel